Uusimmat uutiset

Koronatilanteen vuoksi maa- ja metsätalousministeriö on tehnyt lakiesityksen,

jolla metsästäjien tänä vuonna vanhentuvien ampumakoesuoritusten voimassaoloa jatketaan heinäkuuhun 2021. Muutoksella helpotettaisiin metsästäjien osallistumista hirvieläinkantojen säätelyyn syksyllä.

https://mmm.fi/…/lakiesitys-metsastajien-vanhenevien-ampuma…

 

Metsästäjäliiton uusi MetsoRekisteri on otettu käyttöön tänään 1.4. Kehatiedon uuden rekisterin myötä jäsenrekisteri nykyaikaistuu ja sen palvelut monipuolistuvat. MetsoRekisteri palvelee sekä metsästysseuroja että Metsästäjäliittoa ja sen piirejä. OmaMetso-jäsenpalvelu otetaan käyttöön kuukauden päästä. Eniten tänään kysymyksiä herättäneet asiat on listattu uutiseen:

Metsästäjäliiton uuden MetsoRekisterin ja siihen 1. toukokuuta liittyvän uuden OmaMetso-jäsenpalvelun käyttöönoton myötä Metsästäjäliiton jäsenilleen tarjoamat palvelut monipuolistuvat. Metsästäjäliiton jäsenseuroilleen tarjoama MetsoRekisteri on otettu käyttöön 1. huhtikuuta. K...

METSASTAJALIITTO.FI

MetsoRekisteri avattu 1. huhtikuuta

Metsästäjäliiton uuden MetsoRekisterin ja siihen 1. toukokuuta liittyvän uuden OmaMetso-jäsenpalvelun käyttöönoton myötä Metsästäjäliiton jäsenilleen tarjoamat palvelut monipuolistuvat. Metsästäjäliiton jäsenseuroilleen tarjoama MetsoRekisteri on otettu käyttöön 1. huhtikuuta. 

 

Hoikan jäsenrekisterissä on käyttökatkos 30.-31.3 välisenä aikana tiedonsiirrosta johtuen.

Kyseisenä aikana jäsenrekisteri ei ole käytettävissä.

 Tunnukset uuteen MetsoRekisteriin toimitetaan seuran sihteereille ja puheenjohtajille 31.3 päivä.

Uusi MetsoRekisteri avautuu käytettäväksi 1.4 päivä

 

Piirin jäsenrekisterikoulutus järjestetään webinaarina, tässä linkki rekisteröintiin

https://app.livestorm.co/suomen-metsastajaliitto-ry/omametso-kaeyttoekoulutus-satakunnan-piirin-seuroille-0505

 

 

Länsi-Suomen lumijälkilaskennassa merkittiin 50 susihavaintoa Tassu-järjestelmään

Tiedote. Julkaistu: 25.03.2020, 14:29
Suomen Metsästäjäliitto – Finlands Jägarförbund

Helmikuussa toteutettiin laaja, pilottiluonteinen susien lumijälkilaskenta. Yli 760 vapaaehtoista metsästäjää Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla sekä Satakunnan pohjoisosissa suorittivat samanaikaisesti laskennan, jonka tuloksena 50 susihavaintoa merkittiin Tassu-järjestelmään. Metsästäjäliitto kiittää kaikkia, erityisesti maastotöissä jälkien perässä tarponeita, onnistuneesta ponnistuksesta.

Laskennan tavoitteena oli löytää lumijälkien perusteella alueella laskentapäivänä liikkuvat sudet ja varmistaa niiden lukumäärä sekä erottaa havaitut yksilöt, parit ja laumat toisistaan motittamalla. Pyrkimyksenä oli myös yhteistyön kautta myös lisätä vuoropuhelua ja luottamusta metsästäjien ja riistahallinnon sekä tutkimuksen välillä.

”Haasteita ja vaikeuksia toki on maastolaskennoissa aina monenlaisia, mutta yhdessä tekemällä ja toimimalla näemme mitä ne ovat, mistä ne voivat johtua ja miten niitä voidaan ratkoa jatkossa”, Metsästäjäliiton luonnon- ja riistanhoitopäällikkö Ere Grenfors sanoo.

Haasteita lumijälkilaskennalle asetti tänä vuonna ennen kaikkea lumeton talvi. ”Vaikka laskenta hieman onnekkaastikin saatiin toteutettua lähes lumettomasta talvesta huolimatta, havaitsimme, että paras ajankohta laskennalle olisi jo ennen vuodenvaihdetta, jolloin sudet liikkuvat vielä tiiviimpinä laumoina.”

Metsästäjäliitto kiittää laskentoihin osallistuneita

Metsästäjäliiton tehtävänä oli koordinoida laskenta-alueen vapaaehtoisia mukaan laskentaan.

"Oli ilahduttavaa nähdä, kuinka moni vapaaehtoinen osallistui laskentaan ja uhrasi aikaansa ja voimiaan yhteisen asian hyväksi. Vain yhteistyöllä voimme saavuttaa yhteisen tavoitteemme eli kaikkien osapuolten hyväksymän kanta-arvion”, Grenfors kiittelee. Vaikka alueelle ei voidakaan muodostaa yhden laskennan perusteella omaa kanta-arviota, on lumijälkilaskennan tulos osa kesäkuussa julkaistavaa suden kanta-arviota.

Metsästäjäliiton mielestä oli myönteistä, että laskenta-alueilta saatiin samalla kerättyä myös susien DNA-näytteitä, jotka ovat tulevaisuuden susikanta-arviossa entistäkin merkittävämmässä asemassa. Liitto toivookin DNA-analyysin kehittämiseksi ja nopeuttamiseksi riistantutkimukselle lisää resursseja.

Hanke toteutettiin maa- ja metsätalousministeriön johdolla, yhteistyössä Suomen riistakeskuksen, Luonnonvarakeskuksen ja Suomen Metsästäjäliiton kesken. Lisää tietoja laskennasta julkaistaan seuraavassa Jahti-lehdessä, joka ilmestyy 22. huhtikuuta.

Lisätietoja:

Luonnon- ja riistanhoitopäällikkö Ere Grenfors, puh. 050 569 8916

etunimi.sukunimiatmetsastajaliitto.fi

Uusi MetsoRekisteri ja OmaMetso-palvelu avautuvat kevään aikana

Metsästäjäliiton uuden MetsoRekisterin (ent. Kilta-jäsenrekisteri) ja siihen liittyvän uuden OmaMetso-jäsenpalvelun käyttöönoton myötä Metsästäjäliiton jäsenilleen tarjoamat palvelut monipuolistuvat.

OmaMetso-palvelu tarjoaa jäsenelle monipuoliset palvelut ja edut
Uusi OmaMetso-jäsenpalvelu tarjoaa erilaisia palveluita jokaiselle yksittäiselle Metsästäjäliiton jäsenelle. OmaMetso-palvelu otetaan käyttöön toukokuun alussa. OmaMetso-palvelussa voi esimerkiksi pitää yllä omia jäsentietoja, maksaa jäsenmaksuja sekä seurata Metsästäjäliiton tarjoamaa ajankohtaista jäsenviestintää sekä saada ajankohtaista tietoa metsästyksestä, seuratoiminnasta ja erilaisista tapahtumista. OmaMetsosta löytyvät myös Metsästäjäliiton kumppaneiden tarjoamat jäsenedut sekä erilaisia tarjouksia ja yhteishankintakampanjoita. OmaMetsosta löytyy myös Jahti-lehden digiversio, materiaalipankki ja muita hyödyllisiä palveluita. 

OmaMetso aukeaa jäsenille 01.05.2020.

Lue lisää Metsästäjälle/ Jäsenpalvelut sivulta.

 

Poikkeuksellisen koronatilanteen takia Suomen Metsästäjäliitto on päättänyt, että kaikki liiton omat tapahtumat, joissa edellytetään läsnäoloa, peruutetaan toistaiseksi. Pienimuotoisia alle 10 hengen ulkona sijaitsevia tapatumia voidaan harkintaa käyttäen pitää edelleen. Metsästäjäliitto pyytää myös harkitsemaan pienempien tapahtumien kohdalla niiden tarpeellisuutta. Näihinkin tapahtumiin osallistuminen sairaana on ehdottomasti kielletty. Erityistä harkintaa on syytä käyttää, mikäli osallistujissa on riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä.

Tiedote aiheesta sekä tietoutta esim. vuosikokousten siirtämisestä täällä:
https://metsastajaliitto.fi/…/metsastajaliitto-peruu-kaikki…

 

Suomen Metsästäjäliitto ja Satakunnan piiri seuraavat tiiviisti kehittyvää tilannetta ja informoivat asiasta lisää myöhemmin.

Koronavirustartunnat Suomessa ovat lisääntyneet merkittävästi lyhyessä ajassa.

Ulkoministeriö tiedotti torstaina, että kaikkea matkustamista tulisi välttää.

Suomen hallitus neuvotteli torstaina koronavirustilanteesta ja tarvittavista toimenpiteistä.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kertoi kello 14 alkaneessa tiedotustilaisuudessa, että kaikki yli 500 hengen yleisötapahtumat perutaan toukokuun loppuun saakka Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksesta.

Marinin mukaan myös Suomen valtion järjestämät isot tapahtumat ja seminaarit perutaan toukokuun loppuun saakka.

Marin on kutsunut kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat tänään kello 18 Säätytalolle parlamentaariseen neuvotteluun koronavirustilanteen vuoksi.

– Laajemmat rajoittamistoimenpiteet vaativat valmiuslainsäädännön käyttöönottoa, eikä se ole enää pelkästään hallituksen asia, Marin sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas) mukaan epidemian pysäyttäminen ei ole enää mahdollista ja sen leviäminen kaikkiin Euroopan maihin on vain ajan kysymys.

– Koronaviruksen leviämistä ei ole pystytty estämään Euroopassa. Suomi on siirtymässä ennemmin tai myöhemmin osaksi epidemia-aluetta.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) mukaan riskiryhmään kuuluvien henkilöiden, esimerkiksi vanhusten fyysistä tapaamista olisi syytä välttää.

– Raskasta sanoa, että monet meille rakkaat ihmiset ovat riskissä sairastua. On ymmärrettävä välttää hauraimpien ihmisten altistamista.

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk) mukaan ihmisten terveys ja turvallisuus menee kaiken muun edelle.

 

 

Yhteinen suden jälkilaskenta toteutettiin kohtuullisissa lumiolosuhteissa

Maa- ja metsätalousministeriö  10.2.2020 15.50
TIEDOTE

Metsästäjien, riistantutkimuksen ja riistahallinnon yhteinen susien lumijälkilaskenta toteutettiin eilen sunnuntaina. Laskentaan osallistui yli 750 vapaaehtoista laskijaa.

Laskennasta saatua materiaalia aletaan käydä nyt läpi, ja laskennan tuloksista tiedotetaan myöhemmin.

Laskenta-alueena oli hirvitalousalue Rannikko-Pohjanmaa – Pohjanmaa 3 sekä osia Satakunnan pohjoisosista. Jälkilaskennan lisäksi laskijat keräsivät DNA-näytteitä.

Laskijoilta saadun palautteen mukaan olosuhteet olivat kohtuullisen hyvät lähes koko laskenta-alueella. Lämpötila oli 1–2 astetta ja lumensyvyys vaihteli 2–10 senttimetriin. Uutta lunta laskenta-alueelle satoi perjantaina.

– Laskentaa tehtiin hyvässä yhteistyössä ja leppoisassa ilmapiirissä kaikkien tahojen kesken. Havaintoja käytiin läpi yhdessä paikallisten, riistahallinnon ja riistantutkimuksen kesken. Lajista ja lukumääristä päästiin yhteisymmärrykseen, sanoo lumijälkilaskentakoordinaattori Leena Kangas-Järviluoma Suomen metsästäjäliitosta.

– Suuret kiitokset kaikille osallistujille. Työpanoksenne laskennan onnistumiselle on ollut korvaamaton, sanoo erätalousneuvos Vesa Ruusila maa- ja metsätalousministeriöstä.

Lisätiedot:
Erätalousneuvos Vesa Ruusila, maa- ja metsätalousministeriö, 040 840 6877, etunimi.sukunimiatmmm.fi
Lumijälkilaskentakoordinaattori Leena Kangas-Järviluoma, Suomen Metsästäjäliitto, 050 5345085, etunimi.sukunimiatmetsastajaliitto.fi
Riistapäällikkö Mikael Luoma, Suomen riistakeskus, Pohjanmaa, 029 431 2271, etunimi.sukunimiatriista.fi
Tutkija Samuli Heikkinen, Luonnonvarakeskus, 0295 327 873, etunimi.sukunimiatluke.fi

 

Susien lumijälkilaskenta toteutetaan säiden salliessa Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan eteläosissa sekä Satakunnan pohjoisosissa

Maa- ja metsätalousministeriö  20.12.2019 11.46
TIEDOTE

Susien alueellinen lumijälkilaskenta toteutetaan tänä talvena yhdellä, rajatulla alueella Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Satakunnassa, jos sääolosuhteet sen sallivat. Laskennasta on sovittu maa- ja metsätalousministeriön, Suomen riistakeskuksen, Luonnonvarakeskuksen ja Suomen Metsästäjäliiton kesken.

Lumijälkilaskenta suoritetaan tammikuun lopun ja helmikuun loppupuolen välisenä aikana, ja se toteutetaan yhden päivän aikana. Laskennan suunnittelutyö on aloitettu ja tarkemmat yksityiskohdat selviävät lähiviikkoina. Laskennan alue Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan eteläosissa on hirvitalousalue ”Rannikko-Pohjanmaa – Pohjanmaa 3”. Pohjois-Satakunnan laskenta-alue tarkentuu myöhemmin.

Lumijälkilaskennalla saadaan tietoa laskenta-alueen susien määrästä ja reviireistä laskentahetkellä. Jälkiä laskemassa tämän tyyppisissä kertaluonteisissa laskennoissa on tyypillisesti useita satoja vapaaehtoisia henkilöitä. Metsästäjien, tutkimuksen ja riistahallinnon lisäksi keskeisillä sidosryhmillä on mahdollisuus osallistua laskentaan. Lumijälkilaskennassa korostuu huolellinen jäljitys, jotta voidaan määritellä, mitkä jäljet kuuluvat samoille ja mitkä jäljet eri susiyksilöille. Koulutetut jälkitarkastajat tarkastavat vapaaehtoisten havainnot. Osana lumijälkilaskentaa kerätään myös susien ulostenäytteitä DNA-analyysejä varten.

Toive yhteisestä laskennasta eri toimijoiden kesken on esitetty erityisesti metsästäjien taholta.  

– Yhteisen laskennan tarkoituksena on lisätä vuoropuhelua ja luottamusta erityisesti metsästäjien ja riistahallinnon sekä tutkimuksen välillä. Laskenta tukee myös laajemmin suurpetojen havainnointia alueella, maa- ja metsätalousministeriön erätalousyksikön päällikkö Vesa Ruusila toteaa.

Ennen jälkilaskentoja jälkien tarkastajille järjestetään tammikuussa koulutustilaisuus ja laaditaan koulutuspaketti laskennoista. Suomen Metsästäjäliitto koordinoi alueella olevia vapaaehtoisia mukaan laskentaan. Järjestettävään jälkilaskentaan kutsutaan mukaan osallistumaan ja seuraamaan eri sidosryhmiä.

– Hyvien laskentaolosuhteiden lisäksi laskennan onnistumisessa vapaaehtoisten metsästäjien ja muiden vapaaehtoisten laaja osallistuminen ja sitoutuminen on ratkaisevan tärkeää, Ruusila toteaa.

Suden kanta-arvion tärkeimmän aineiston muodostavat Tassu-suurpetohavaintojärjestelmään kirjatut havainnot, DNA-määritykset sekä pannoitettujen susien paikannustiedot. Myös lumijälkilaskennan tulokset huomioidaan osana kanta-arvion aineistopohjaa.  Riistahallinto ja viranomaiset käyttävät suurpetohavaintoja esimerkiksi päätösten taustatietona.

Lisätietoja:
Vesa Ruusila, erätalousyksikön päällikkö, Luonnonvaraosasto, maa- ja metsätalousministeriö
p. 0295162051, vesa.ruusilaatmmm.fi

Linkit:

riistahavainnot.fi

 

SML:n Satakunnan piirin tiedote                                  13.12.2019              

Vielä näin ennen joulua yksi tiedote tulevasta vuodesta.

Nuorisotyön avustushakemus tulee jättää tammikuun loppuun mennessä toiminnanjohtajalle piirihallitukselle käsiteltäväksi 2.2.2020 kokouksessa. Myöhästyneitä anomuksia ei käsitellä enää sen jälkeen. Avustukset jaetaan vuosikokouksessa Kankaanpäässä 21.3.2020. Hyvin perustellut ja todellisiin kustannuksiin perustuvat hakemukset voi lähettää sähköpostilla toiminnanjohtajalle. Piirihallitus päättää hakemusten perusteella avustusten summat ja saajat. Avustus annetaan piirin Lehvilä-rahastosta.

Tammikuussa 16.1.2020 järjestetään Riistankäsittelykurssi Merikarvialla Könölässä, Korpimatintiellä alk. klo 17.00. Kurssilla esitetään peuranruhon käsittely, leikkaus ja paloittelu sekä kerrotaan teurastustiloista. Kouluttajana on Markku Onnela.

30.1.2020 järjestetään Kankaanpäässä Sataedun opetuskeittiössä, Alpinkatu 12 Riistaruokakurssi, opettajana Matti Liipo. Kurssilla valmistetaan herkullisia riistaruokia pienissä ryhmissä. Osallistujamäärä max 16 hlöä. Tarvikemaksu  jäseniltä 30,- , ulkopuolisilta 40,- maksu joko tilille etukäteen tai käteisellä paikanpäällä.

Ilmoittautumiset kursseille viimeistään viikkoa ennen kurssia toiminnanjohtajalle!

Satakunnan piiri järjestää tulevana vuonna erilaisia kilpailuja jäsenille ja jäsenseuroille.

Aktiivinen seuratoimija. Piiri haluaa palkita vuosittain alueensa seuroista yhden henkilön, joka ansaitsee kiitoksen ahkeruudestaan ja työstään seuransa hyväksi. Seuran johtokunta ilmoittaa kilpailuun perusteluineen yhden henkilön, joka ansaitsee piirin huomionosoituksen, viimeistään 28.2.2020 mennessä. Henkilö palkitaan piirin lahjalla vuosikokouksessa.

Jäsenseuroille julistetaan oma kilpailu, Piirin aktiivisin seura Eräkontin asiakkaana, jonka kilpailuaika 1.1.2020 -31.12.2020. Satakunnan piiri toivoo jäsenseurojen ja jäsenten käyttävän mahdollisimman paljon omaa yritystä, Eräkonttia. Vuoden 2020 aikana jäsenien kannattaa tehdä kaikki metsästysaiheiset ostoksensa Eräkontista ja ilmoittaa ostosta tehdessään kivijalkakaupassa tai verkkokaupassa Satakunnan piirin koodi SAT2020, niin ostot kirjautuvat omaan kansioon. Pienetkin ostokset kannattaa ilmoittaa oman piirin / seuran koodilla kilpailuun. Vuoden lopussa tehdään ostoista yhteenveto ja voittajaseura palkitaan 10:llä matkalahjakortilla v. 2021 Metsästäjäliiton 100v juhlaristeilylle.

Pienpetokilpailussa 2019/2020 on nyt sarja alle 18v. ja yli 18v.

Arvontapalkinnot:
1 kpl 300,- Eräkontin  lahjakortti
1 kpl 100,- Eräkontin lahjakortti
1 kpl   50,- Eräkontin lahjakortti

Suurimman saalismäärän saaneelle 100,- Eräkontin lahjakortti. Huomatkaa myös, että jokaisesta alkavasta kymmenestä pienpedosta, saa yhden arpalipun mukaan arvontaan. Seuraavassa Jahti-lehdessä on kilpailulipuke sekä piirin sivuille tulee vielä ohjeet osallistumista varten.

Riistakamerakuvakilpailu on 1.2.2020-30.4.2020. Siitä myöhemmin ja piirin uusilla sivuilla lisää.

Piirin uudet sivut aukeavat todennäköisesti 17.12. yhdessä liiton sivujen kanssa. Tervetuloa tutustumaan niihin ja kannattaa ottaa tavaksi käydä silloin tällöin katsomassa päivityksiä, uutisia ym mielenkiintoista siellä.

Muistakaa joulurauha itselle ja riistalle, kunnioitetaan joulujuhlaa ja joulunaikaa kukin omalla tavallamme.

 Oikein hyvää joulua kaikille!

SML:n Satakunnan piirin toiminnanjohtaja

Helena Manninen

helena.manninenatmetsastajaliitto.fi ()

 

SML:n Satakunnan piirin tiedote                                  2.12.2019

Vuosi alkaa olla lopuillaan ja uudet tuulet puhaltavat.

Metsästäjäliitossa samoin kuin Satakunnan piirissä on tapahtunut vuoden aikana paljon.

Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari jättää tehtävänsä tammikuussa 2020. Uuden toiminnanjohtajan haku on jo käynnistynyt nopealla aikataululla.

Piirin puheenjohtaja Timo Lähdekorpi on jättänyt eroilmoituksensa piirin puheenjohtajan tehtävästä 1.11. 2019. Vt puheenjohtaja Timo Mäkelä luotsaa piiriä vuosikokoukseen 2020 asti. Vt varapuheenjohtajana toimii Jouko Rantanen. Vuosikokous pidetään Kankaanpäässä 21.3.2020.

Piirihallitus päätti 24.11. kokouksessaan Riistakamerakuva kilpailun voittajat. Kuvia tuli yli 60 kilpailuun, josta Koulutus- ja riistanhoitotoimikunta oli valinnut 10 parasta. Kaikki kuvat olivat erinomaisia ja äänet jakautuivat kuville. Voittajaksi selviytyi Jani Halmela / kauriita ja jänis ruokinnalla, toiseksi tuli Anniina Räsänen / sorsia ruokinnalla ja kolmanneksi Teemu Uusimaa / kurkia ruokinnalla. Jokainen voittaja sai 50 € lahjakortin Eräkonttiin. Kuvat tulevat näkyviin piirin uusille sivuille myöhemmin tässä kuussa.

Nuorisotoimikunta on ryhtynyt marraskuussa ripeästi toimintaa ja suunnittelee kovasti jo ensi vuotta. Opetusministeriön nuorisotyön avustuksella hankitaan piirille kaksi lasten ja nuorten jousiammuntaan soveltuvaa varustepakettia opetuskäyttöön. Näillä harjoitellaan tulevilla leireillä ja tapahtumissa. Ensi vuonna on tarkoitus järjestää parikin metsästysleiriä piirin alueella. Näistä lisää myöhemmin.

Koulutus- ja riistanhoitotoimikunta on suunnitellut ensi vuoden koulutuskalenteria ja vuosi näyttää todella mielenkiintoiselta. Uutena koulutusaiheena on mm. hylkeenmetsästys, nylky ja nahan käsittely.  

Liiton ja kaikkien 16 piirin uudet kotisivut ovat olleet työn alla jo jonkin aikaa ja niin Satakunnan piirinkin sivu aukeaa muiden mukana todennäköisesti 17.12. Sivuja muokataan toiveiden mukaan, mutta yleisilme ja pohja on kaikilla sama. Sivuilta löytyy paljon uutta ja myös historiaa eli vanhaa tietoa, tuloksia yms.

Uusia kilpailuja on tulossa piirin jäsenille ja seuroille. Pienpetokilpailussa on nyt myös nuorisosarja, alle 18v. Muista kilpailuista lisää myös myöhemmin.

Logot ja yleisilme liitossa on uudistunut ja suuria suunnitelmia on tulevaisuuteen tehty. Liitto täyttää v.2021 100 vuotta ja se tulee näkymään todella näyttävästi. Metsästäjien ei tarvitse ujostella eikä nöyristellä vaan rohkeasti tuomme julki upeaa suomalaista metsästyskulttuuria, johon kuuluu mm. aktiivinen seuratoiminta, riistanhoito ja koirametsästys. Teemme erittäin hyvää työtä riistakantojen vastuullisella säätelyllä ja olemme oman alamme asiantuntijoita. Juhlavuosi tulee olemaan monipuolinen ja hieno vuosi kaikille, erityisesti meille metsästäjille.

 

Hyvää joulunodotusta kaikille                                                                                                            Terv. toiminnanjohtaja Helena Manninen